Guard you dreams and visions







Okej, jag har psykologiprov imorgon, och jag borde verkligen plugga men jag tänker ändå dra min självkänslateori.

För mig är självkänsla när man vet var man står, vad man klarar av, känner till sina begränsningar och talanger - och är helt på det klara med att det duger så. Att jag inte måste tycka precis som du, orka mer än du eller ens vara lika bra som du för att ha samma värde. Och det är ju jävligt svårt. För vem tycker att någon som kan mindre, ser sämre ut och är blyg, rädd och osäker är lika mycket värd som det där råsnygga, översociala geniet? Typ ingen. Men det spelar ju ingen roll egentligen, för självkänsla kommer inte med utseende eller brains, och det är bara du som står som ägare till din egen självkänsla, bara du som ska ha rätt att kontrollera och påverka den.

Det är lite som en boll. Tänk er månen i jämförelse till jorden, du är jorden och månen är din självkänsla. Ju längre bort månen är ju svårare är det att hålla koll på den, ju kämpigare är det att hålla den på plats. Och när månen är sådär långt borta hjälper det inte direkt att det går pissfuckingdåligt på engelskaprovet eller att alla, alla, alla har snyggare kläder än vad du har. Hur ska du kunna fokusera på att dra månen närmare dig när du får höra en massa taskiga grejer om dig själv hela tiden?

När månen är närmare är den lättare att hålla i. Det är faktiskt en jävla kamp att få ett bra tag om den. Men när man väl står där med armarna om den och i ett fast grepp så kan inte de där pikarna eller downsen rubba en lika hårt. Så hur i hela friden ska man få tag om den där månjäveln som man viftat och vevat efter så många gånger? Jo.

Genom att utmana sig själv vareviga dag. Genom att göra de där förbaskat läskiga grejerna, som att faktiskt säga exakt vad man tycker, sträcka på ryggen trots att man bara vill krypa ihop till en boll, le trots att man inte har något speciellt att le över, våga ge upp, våga fortsätta, säga hej till den där speciella personen eller skicka det där smset som man egentligen så gärna vill skicka. Det allra värsta som kan hända är ju att man lär sig någonting. För man lär sig faktiskt saker även när det inte över huvudtaget kan gå mer åt helvete.

Och när de inte går åt helvete, då har man övervunnit en rädsla. Och månen kommer flera ljusår närmare. Man klarade det där man trodde man för feg/rädd/dålig/ful/snäll/osäker för, och nästa hinder på vägen kommer du hoppa över som om du var typ Rockys avkomma. Det är vad jag tror i alla fall.

Dr. Lisa


Kommentarer
Postat av: Mikael

Skitbra skrivet :)

2009-11-09 @ 21:07:14
Postat av: Camilla

Super true!

2009-11-09 @ 21:25:57
URL: http://dubbelbloggen.blogg.se/
Postat av: Isalee

Brabra, Dr Lisa! (HAHAHA)

2009-11-09 @ 21:34:15
Postat av: emzak

GILLA!

2009-11-10 @ 01:12:38
URL: http://emiliez.blogg.se/
Postat av: Mamma

That's my girl!

2009-11-14 @ 21:17:04

Kommentera? Du är bara för söt. Här!:

Namn:
Du kommer väl tillbaka?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

bloglovin
Trackback
RSS 2.0